mammann

Vem är Mammann?

Ann Runesdotter Carlsson,
journalist, lärare och dramapedagog. Mamma till en son med adhd, en dotter med aspergers-syndrom och två barn till.

Mammanns blogg är skriven ganska mycket i kronologisk ordning. Om du vill kan du gå in i arkivet och börja från början i historien om AC/DC-pojken.

Vill du nå mammann privat så använder du annrunesdotter@hotmail.com


Besökare:
besöksräknare

Arkiv

01 Maj - 31 Maj 2010
01 Mar - 31 Mar 2010
01 Feb - 28 Feb 2010
01 Jan - 31 Jan 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Nov - 30 Nov 2009
01 Okt - 31 Okt 2009
01 Sep - 30 Sep 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Maj - 31 Maj 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mar - 31 Mar 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Maj - 31 Maj 2008
01 Apr - 30 Apr 2008

sök!

Senaste kommentarer

helena (Text 41-49 om AC/…): Jag vill säga en mycket s…
custom (222. En klassisk …): Indian metropoliscomix.co…
custom (218. Dubbla känsl…): Indian metropoliscomix.co…
Adrienne Bernardo… (Text 41-49 om AC/…): Kontakta Dr Sambo nu för …
Sabrina (Text 41-49 om AC/…): Ända sedan min man fick m…
ebba (Text 41-49 om AC/…): Jag vill vittna om en sta…
sham (221. Och snygg är…): og youtube . youtubeog.co…
Smithe372 (169. Sockertjuv.): Hello There. I found your…
CHELSIE (Text 41-49 om AC/…): Jag läste vittnesmål om e…
Gloria (Text 41-49 om AC/…): UNDERBAR: Wooow, jag är …

Grejs

Drivs av Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 
Bloggtoppen.se

« 149. Vad hände med Tu… | Home | 151. Huvudet fastnar »

150. Kontaktperson

06 03 09 - 18:36

AC/DC-pojken är trött på att bara göra saker med föräldrar. Han har ju inga kompisar. På nätet har han. På det där Nord som han ägnar så mycket tid, men inte i själva verkligheten. Hans liv blir ganska passivt. Man går inte ut och åker pulka själv när man är 14. Eller spelar lite fotboll på egen hand.

Det händer att han tar en ensam skogspromenad, men allting annat gör han med familjen, eller med familjens nära vänner. Scoutfröken hör till familjens innersta krets, keramikläraren också, praoplatsen var helt beroende av familjens närmaste nätverk. Allting som är värt nåt hänger på nåt sätt ihop med AC/DC-pojkens föräldrar. Men nu vill han ha ett Liv. Ett eget Liv som hans bloggande mamma inte vet allting om.

Jag träffade nyligen en gammal granne på en fest. Hon föreslog att hennes son skulle vara kontaktperson till AC/DC-pojken. Det skulle vara bra för honom, tyckte hon. Hennes son är också kufisk. Ja, så uttryckte hon sig. Själv hade jag aldrig funderat över kontaktpersoner. Att det ens finns. Ingen berättar ju nåt för oss. Allting som har underlättat AC/DC-pojkens liv har vi fått leta rätt på själva.

Jag har fått massor av hjälp här. Föräldrar som läser om AC/DC-pojken har berättat om bolltäcken, dataspel och massa andra saker. Av nån underlig anledning får vi ingen automatisk information om vad vi har rätt till i bokstavslandet. Man skulle kunna tänka sig att upplysning och information följde med diagnosen. Där man får diagnos, på bup till exempel. Men så är det ju inte.

Tänk om det vore lika illa när det handlar om till exempel allergiska barn. Allergier påverkar också hela familjen, precis som AC/DC, men på andra sätt. Om läkaren gav beskedet att mitt barn är jätteallergiskt, och sedan skickade hem mig. Utan mediciner, utan information om hur man sköter ett astma-anfall eller eksem, eller vad det kan vara. Nej, då finns det allehanda trycksaker, med allt man kan behöva veta. Samma sak med i stort sett alla somatiska sjukdomar barn kan råka ut för. Det verkar bara vara neuropsykiatriska funktionshinder som man inte behöver informera om. Jag visste faktiskt inte att det finns nåt som heter kontaktperson.

Jag avfärdade min granne där på festen. AC/DC-pojken behöver inte nån kuf i sitt liv. Han behöver vanliga killar att se upp till och försöka likna. För hans kunskaper om socialt liv går i stort sett ut på att han härmar. Och då vill jag ju att han ska härma nån som inte är lika konstig som han. Men tanken på kontaktperson var i alla fall planterad i min skalle. Den här veckan har jag ringt LSS-handläggaren och frågat om AC/DC-pojken har rätt till kontaktperson. Vilket han naturligtvis har. Men man måste söka. Eftersom det är en kommunal angelägenhet måste man söka på särskild blankett. Så då gjorde jag det. Man ska respektera skattepengar. Apsolut!

LSS-människan sa att det går fortast om man själv vet vem som kan vara kontaktperson. Då kontaktade jag scoutfröken och bad henne tänka ut nån scout. För det finns flera ungdomar i AC/DC-pojkens scoutavdelning, som är lagom mycket äldre än AC/DC-pojken. Som han känner, men inte vi. Som vi kunde låta kommunen hyra in som bokstavskompis.

Sen frågade jag AC/DC också. Vem han kan tänka sig som kontaktperson. Vem som ska få ett litet arvode för att träffa honom ett par gånger i månaden. Och han visste precis vem han ville leka med. Ingen scout. Absolut ingen scout. Men keramikfrökens son!

Han hör också till den innersta kretsen. Har vuxit upp med mina barn så nära som om de vore kusiner. Förra året firade han jul med oss i Vietnam. Bara han. För att han ville det. AC/DC-pojken hängde efter honom som en igel. Försökte vara kompis, försökte hänga med. Och jag lade mig i hela tiden. Rättade till, lugnade ner, avledde. Tillslut sa han åt mig.
- Du, jag känner AC/DC. Behöver jag säga ifrån, så gör jag det. Du kan lämna honom ifred med mig!
Det var så vansinnigt skönt. För jag insåg ju att det var alldeles sant. Jag kan anförtro honom min konstiga pojke. De gillar varandra och de kan ta ansvar för sin egen relation. Så det är väl klart att det är honom AC/DC-pojken tänker på, direkt.

Men han bor i en annan stad. Och han är ingen ungdomsmänniska heller. Han är 27 och har jobb, bostad och vardag. Det är högst troligt att han inte har möjlighet att hjälpa till. Det där lilla arvodet man får som kontaktperson gör ingen större skillnad för en vuxen man. Men jag måste ju fråga. Man kan inte få mer än nej. Så jag skickade iväg ett mejl.

Det här var svaret: Ann! Det är självklart att jag ställer upp! Vi är ju polare. Jag kommer hem till er nu på fredag el lördag. V kan ju prata då? Kram

Härligt va? Så fort de byråkratiska kvarnarna malt klart på LSS-kontoret kommer min knasiga unge att ha en bra förebild som ringer honom ibland. Utan att jag har bett om det. En fotbollskille med stort hjärta och kloka tankar kommer att göra saker med honom. Och det kommer att bli så bra!


sju kommentarer

Ann! Detta är ju underbart! Jag är säker på att detta kommer att vara mycket bra för AC/DC. :-)

Jag kan också sakna att få information från t.ex Bup. William har ju dubbeldiagnos adhd/ts, jag hittar mycket information själv om adhd och även Bup har stora kunskaper om den diagnosen men tourette då?

Jag sa en gång till våra kontaktpersoner på Bup att jag vill få mer hjälp med W´s tourette. Fick då till svar att de inte kunde så mycket om tourette. Nähä! Men sätta diagnos kan dom ju!

Jag har ibland funderat på kontaktperson åt W. Han avgudar en av sina kusiner men han är ju bara några år äldre än W. Vet inte om det måste vara en äldre person.

Sedan är det ju så att W har några kompisar. Han är inte alltid ensam. Fast jag märker att hans kompisar håller på att växa ifrån honom.
Ann-Sofie B () (Webbadress) - 07 03 09 - 09:55

Ann-Sofie:
Jag jobbar med en kille som har trippeldiagnos Adhd/ts/asp, på jobbet var vi på föreläsning med Pelle Sandstrak som har ts. Den var fantastiskt och man fick många bra tankar med sig! Han har skrivit en bok oxå "Mr Tourette och jag". Den har jag inte läst men har hört bra om den! Föreläsningen har hjälpt mycket i mitt förhållningssätt till den här killen och hans ticks. Det kan vara värt att kolla! Lycka till/S
Scoutfröken - 07 03 09 - 17:38

Det där låter ju som hittat!

Hoppas verkligen ni får insatsen godkänd och att de godkänner ert förslag till kontaktperson!

Och apropå avsaknad av info från BUP mfl...känner du till ADHD-center? Kolla deras hemsida och om det verkar vara något för er så se till att BUP remitterar er dit så ni blir inskrivna där. De ger möjligheter till intressanta kurser, seminarier osv.
http://www.habilitering.nu/gn/opencms/we..

Det finns även ett Aspergercenter och de har en del intressanta föreläsningar som jag gärna går på.

Håller tummarna för att det går igenom med kontaktpersonen iallafall!
Fredetta - 07 03 09 - 17:59

Scoutfröken!
Snällt av dig att tipsa om Mr Tourette! Jag har boken och har varit på en av hans föreläsningar, en helt underbar upplevelse. P Sandstrak är en person som jag önskar att min son fick chansen att träffa!
Ann-Sofie B () (Webbadress) - 07 03 09 - 18:04

Jag har varit kontaktperson genom LSS till en kille som hade psykiska problem Det var väldigt givande och kul för mig och för honom. Vi kände inte varandra alls utan blev "hop-parade" genom kommunens handläggare. På min kommun resonerade de som så att personer som redan finns i brukarens bekantskapskrets finns ändå, så att kontaktpersonen blir en ytterligare vän. För det är faktiskt vänner man blir även om man får betalt för det som kontaktperson. Lycka till!
Lisse () (Webbadress) - 08 03 09 - 08:48

Ja, Lisse, så tänkte jag också. En ny vän, som inte kommer från det nära nätverket. Men det var LSS-assistenten som sa att det var så jättesvårt att få tag på kontaktpersoner här i vår kommun. Att det snabbaste och bästa sättet var att själv föreslå ett namn. Så då tänker jag att de får en chans att fördjupa sin vänskap i alla fall. Inte vara beroende av att vi föräldrar har sett till att de träffas. Jag hoppas att det ska bli AC/DC-pojkens egen kompis liksom. Utanför min kontroll. Ändå.
mammann - 08 03 09 - 15:05

Hoppas verkligen att kommunen säger JA till kontaktpersonen!

Jag har alltid letat och hittat "personal2 i våra nära kretsar,
då löser det sig snabbast och man vet vad man får.
lalanda (Webbadress) - 09 03 09 - 12:24


  
Komma ihåg personlig information?

Emoticons /
  (Registerar ditt användarnamn / logga in)

Notifiera:
Hide email:

Fotnot Alla HTML taggar förutom <,b>, and <,i>, kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar denom att skriva webbadressen eller e-post adressen i kommentar fältet.

 

Register

Linkdump