mammann

Vem är Mammann?

Ann Runesdotter Carlsson,
journalist, lärare och dramapedagog. Mamma till en son med adhd, en dotter med aspergers-syndrom och två barn till.

Mammanns blogg är skriven ganska mycket i kronologisk ordning. Om du vill kan du gå in i arkivet och börja från början i historien om AC/DC-pojken.

Vill du nå mammann privat så använder du annrunesdotter@hotmail.com


Besökare:
besöksräknare

Arkiv

01 Maj - 31 Maj 2010
01 Mar - 31 Mar 2010
01 Feb - 28 Feb 2010
01 Jan - 31 Jan 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Nov - 30 Nov 2009
01 Okt - 31 Okt 2009
01 Sep - 30 Sep 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Maj - 31 Maj 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mar - 31 Mar 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Maj - 31 Maj 2008
01 Apr - 30 Apr 2008

sök!

Senaste kommentarer

helena (Text 41-49 om AC/…): Jag vill säga en mycket s…
custom (222. En klassisk …): Indian metropoliscomix.co…
custom (218. Dubbla känsl…): Indian metropoliscomix.co…
Adrienne Bernardo… (Text 41-49 om AC/…): Kontakta Dr Sambo nu för …
Sabrina (Text 41-49 om AC/…): Ända sedan min man fick m…
ebba (Text 41-49 om AC/…): Jag vill vittna om en sta…
sham (221. Och snygg är…): og youtube . youtubeog.co…
Smithe372 (169. Sockertjuv.): Hello There. I found your…
CHELSIE (Text 41-49 om AC/…): Jag läste vittnesmål om e…
Gloria (Text 41-49 om AC/…): UNDERBAR: Wooow, jag är …

Grejs

Drivs av Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 
Bloggtoppen.se

« 61. Killarna får ta p… | Home | 148. Mammafröken »

147. Städa rummet

22 02 09 - 11:40

Lördag. AC/DC-pojken sover till halv elva, som vilken tonåring som helst. Sitter dubbelvikt vid frukostbordet med sina långa ben uppslängda på en stol bredvid.
- I dag är din uppgift att städa ditt rum, säger den obekväma mammann.
- Och vad ska du göra då? Du sitter ju bara här och latar dig hela tiden, svarar han irriterat.
Som om det var han som var föräldern. Sen försvinner han ner i källaren för att duscha.

Klockan tolv går jag och tittar efter vart han tog vägen egentligen. Han bara försvann för en timme sedan. Hittar honom framför datorn. Fortfarande oduschad. Han sitter i morgonrocken och spelar nåt spel. Nord, kan det heta så?
- Din uppgift var alltså att städa ditt rum, inte att sitta framför datorn, säger jag. Rätt irriterat.
- Ja, ja, ja, jag skulle bara duscha, svarar AC/DC och börjar släcka ner allt som ligger uppe på dataskärmen. 

Det är klart att han inte kunde passera datorn på väg till duschen utan att fastna i impulsen att spela en stund. Det är ju sån han är, och det vet ju jag egentligen. Sen tar det ytterligare en timme innan han stampar upp för trappan igen. Nyduschad. Då är klockan över ett.
- Jag vill ha lunch nu, säger han uppfordrande till sin pappa.
- Glöm det, protesterar jag. Din uppgift var att städa ditt rum, och du har inte ens börjat. Om du inte kan göra det som förväntas av dig så kan du heller inte hämta in nån service från oss andra.
Usch, vad taskig jag är. Men jag trodde att jag skulle få fart på honom med mat som belöning. Ack vad jag bedrog mig.

Dagen går. Vi ser inte av honom. Var och en är upptagen av sina egna sysslor. Först vid halv fyra kommer jag ihåg vad han skulle göra. Knallar upp till hans rum och öppnar dörren. Han ligger på sin säng i bara kalsingarna och tittar i taket.
- Din uppgift i dag var att städa ditt rum, tjatar jag. Nu är det sent på eftermiddagen, du har missat en skön promenad i solen. Och här ser fortfarande förskräckligt ut. Vi får tydligen skrota våra planer på att gå på teater i kväll. För du kommer aldrig att hinna färdigt det du skulle göra.
Sen går jag igen. Och jag är både ilsken och besviken. Det enda han har gjort på hela dagen är att duscha, sen har han inte ens fått på sig kläderna. Tänk att jag ska vara tvungen att stå bredvid honom. Jämt.

En kvart senare kommer han ner i köket med fem dricksglas, två glasstallrikar och diverse äppelskrutt. Hela famnen full. Han dumpar alltsammans på diskbänken. Har inte en tanke på att förflytta något till diskmaskinen.
- Nu är jag klar. säger han belåtet.
- Konstigt, svarar jag syrligt. För mig skulle det ta en och en halv timme att städa ditt rum. Har du verkligen torkat golv och bord, dammat hyllor och lister, bytt lakan, torkat av golvet och dammsugit, på bara en kvart?
- Jag hade vatten i ett glas. Det hällde jag på golvet, och så torkade jag upp fläcken med toapapper, suckade AC/DC.
- Bra, då har du tagit bort juicen du spillde ut i tisdags, men du har inte städat ditt rum för det. Börjat, har du gjort. Inte mer.
Besviken stampar han iväg och hämtar dammsugaren. Sen går han upp för trappan igen. Fem över fyra går dammsugaren igån i hans rum.

Några minuter senare hör jag hans storasyster slå igen yttedörren. Hon har jobbat extra hela dagen. Promenerat hem i solskenet. Och nu ska hon iväg och servera på en klasskompis mammas födelsedagsfest. Tidigare i veckan bad hon om lov att få sova där efter festen. Jag tillät det, på villkor att hennes rum var städat innan hon gick. För även om hon är sexton år och extremt duktig i skolan, så har hon verkligen ingen ordning omkring sig. Hennes rum ser egentligen värre ut än AC/DC-pojkens. Men jag har inte hunnit kolla henne innan hon smiter iväg med bussen. Och när jag sen tittar in genom hennes dörr, efter att hon har gått, hittar jag ett golv helt belamrat med både rena och skitiga kläder. Blandat. Tre smutsiga tekoppar, en plastpåse med gamla bröd, godispapper, vantar, väskor, skor, smink, tepåsar, damm, damm och damm, allt i en enda bröt på den obäddade sängen och över hela golvet. I bakgrunden hör jag AC/DC-pojken kämpa med dammsugaren.

Den präktiga storasystern gör verkligen inte som man säger. Hennes rum ser ut som en sopcontainer, och hon struntar i att jag kräver att hon ska städa. Hon smiter iväg. Lurar mig. Och jag låter mig luras. Hennes bror sitter där i sitt rum och tänker. Försvinner bort i sina ögonblicksimpulser. Han har aldrig planerat att inte göra som jag säger. Tvärt om, det har varit hans plan att städa. Hela dagen. Jag kanske borde sluta vara så irriterad på honom… För sen kommer han och frågar var skurhinken är. Och går upp och torkar golvet. Han är ganska bra!! När allt kommer omkring. Hans rum blir färdigt och fint. Vi kommer iväg på teatern. Men hans syrras rum ser fortfarande ut som en soptipp. Allt går inte att skylla på bokstäver!


sex kommentarer

Det är ju precis vad jag säger!
När jag har skitit skövlar ni upp ALLT på min sängmen syrrans rum struntar ni bara i!
Sheisse vad jag tycker det är orättvist! Jag har det till och med renare än henne!
AC/DC - 22 02 09 - 13:58

AC/DC helt korrekt, man skall alltid städa framför sin egen dörr innan man klagar på andras. Är man riktigt smart städar man själv först å sen går man och inspekterar andras rum å klagar !!
Thomas - 22 02 09 - 22:12

Alltså mamman inga tonåringar i världen dammar lister. Men har du tänkt på en sak? Tänk på hur det såg ut i den stora storasysterns rum när när hon var liten jämfört med hur det såg ut hos sparrissystern. Och tänk sen på hur det ser ut hos den stora storasystern i hennes lägenhet. Kontra hur det brukar se ut i sparrissysterns hem. Jag vet inte vad det kan betyda men, jag antar att sånt där kan ändra sig.
Twisted Sister - 16 03 09 - 19:10

Du menar att den som var ordentlig i tolvårsåldern bor skitigt, och den som var slarvig har ett städat hem? Tja, så kanske det blev med er, förall del. Det ändrar sig. Fast tänk om det tar alldeles för lång tid då? Han kommer att bli en pojkvän som låter tjejen sköta hela markservicen medan han sitter i verkstan och gör små lergubbar.
mammann - 16 03 09 - 20:25

För övrigt har det _aldrig någonsin_ varit lika rörigt runt mig som det är runt lillasystern. Varken före eller efter jag flyttade hemifrån.
syster stor () - 20 03 09 - 12:07

Nej, lika rörigt har det inte varit. om du pratar om sparris-systern.
När ni var små var det rörigast hos henne, och i vuxen ålder är det rörigare hos dig.
Om du pratar om den minsta, nej jag menar den yngsta systern, så är det inte heller lika rörigt som hos dig. Hon är helt klart den rörigaste av alla fyra! När vi snackar städning. Hon har en himla ordning i skallen. Men det syns ju inte på golvet.
mammann - 20 03 09 - 14:12


  
Komma ihåg personlig information?

Emoticons /
  (Registerar ditt användarnamn / logga in)

Notifiera:
Hide email:

Fotnot Alla HTML taggar förutom <,b>, and <,i>, kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar denom att skriva webbadressen eller e-post adressen i kommentar fältet.

 

Register

Linkdump