mammann

Vem är Mammann?

Ann Runesdotter Carlsson,
journalist, lärare och dramapedagog. Mamma till en son med adhd, en dotter med aspergers-syndrom och två barn till.

Mammanns blogg är skriven ganska mycket i kronologisk ordning. Om du vill kan du gå in i arkivet och börja från början i historien om AC/DC-pojken.

Vill du nå mammann privat så använder du annrunesdotter@hotmail.com


Besökare:
besöksräknare

Arkiv

01 Maj - 31 Maj 2010
01 Mar - 31 Mar 2010
01 Feb - 28 Feb 2010
01 Jan - 31 Jan 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Nov - 30 Nov 2009
01 Okt - 31 Okt 2009
01 Sep - 30 Sep 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Maj - 31 Maj 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mar - 31 Mar 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Maj - 31 Maj 2008
01 Apr - 30 Apr 2008

sök!

Senaste kommentarer

helena (Text 41-49 om AC/…): Jag vill säga en mycket s…
custom (222. En klassisk …): Indian metropoliscomix.co…
custom (218. Dubbla känsl…): Indian metropoliscomix.co…
Adrienne Bernardo… (Text 41-49 om AC/…): Kontakta Dr Sambo nu för …
Sabrina (Text 41-49 om AC/…): Ända sedan min man fick m…
ebba (Text 41-49 om AC/…): Jag vill vittna om en sta…
sham (221. Och snygg är…): og youtube . youtubeog.co…
Smithe372 (169. Sockertjuv.): Hello There. I found your…
CHELSIE (Text 41-49 om AC/…): Jag läste vittnesmål om e…
Gloria (Text 41-49 om AC/…): UNDERBAR: Wooow, jag är …

Grejs

Drivs av Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 
Bloggtoppen.se

« 131. Textarbete | Home | Två meddelanden till … »

132. Aldrig mer Kollo?

10 11 08 - 14:39 De ringde häromdagen från AC/DC-pojkens kollo. Det är hög tid att skicka in anmälan till nästa år om man vill ha plats. Vilken service, tänkte jag.

Samma kväll frågade jag min pojke vilket lov han vill åka till Klockarbo nästa gång.
- Jag tänker aldrig mer åka till det där skitstället, svarade han..
- Men, det är klart du ska, försökte jag.
- Jag vill inte, muttrade han, utan att ens titta upp.

Jag är van vid att han är negativ. Allting är skit. Även det som är bra har sorgkanter, och är jag dum nog att be om hans omdöme är det bara sorgkanterna han förmedlar. Så jag brydde mig inte så mycket utan tänkte att vi fick prata vidare om det nån annan dag, bara.

Jag fick onda aningar på informationsmötet i våras. All personal var så  ung, och väldigt få hade nån utbildning om bokstavslandet. Men bemötandet var gott och jag bestämde mig för att inte vara så överkänslig. Sen var det surt att de inte gav AC/DC-pojken vykorten som vi skickade till honom. Föreståndarens bemötande i telefonen var inte direkt hundraprocentigt heller. Men, jag vill inte vara föräldern som de ska skratta åt och säga
- Ja, AC/DC är ärftligt… det fattar man ju vem han har fått det ifrån.
Så jag förträngde mina spontana reaktioner.

Sen fick jag ett brev från en av mina läsare här i bloggen. Hon hade haft sin bokstavsprins på samma Klockarbo, fast en annan period. Han hade verkligen inte trivts och han kunde berätta  varför. Det var några riktigt hisnande historier. Jag fick frågan om min pojke hade varit med om liknande saker. För hon hade anmält kollot! Härligt med folk som har civilkurage.

När vi fyllde i utvärderingen av sommarens kolloveckor, AC/DC-pojken och jag, då svarade han ganska avmätt. Han var inte överförtjust, men jag bortsåg från det då också. Jag får ju aldrig några exempel på vad som är dåligt, och då tror jag liksom inte på honom. Det är lätt att vifta bort vaga antydningar och allmänt missnöje. Han är ju missnöjd jämt, liksom. Jag behöver få vara bokstavsfri en vecka då och då, så jag vill verkligen att kollo ska vara nåt som funkar.

Nu hade jag en annan pojkes berättelse i ett mejl. Så jag bad min unge läsa och kommentera.
- Ja, jag sa ju det, röt han åt mig.
- Den där jäveln är dum i huvudet. Så där var det jämt. Han är fan rasist.
Och så kom det en historia.
De skulle äta middag en kväll. Det går till så att alla sitter på sina platser och sen ropar kökspersonalen upp barnen ett och ett. Den som hör sitt namn går fram och hämtar mat. Sen går man och sätter sig igen och väntar. När alla hämtat mat säger personalen ”Varsågod” och först därefter får man börja äta. Den här rutinen fick vi veta på informationsmötet och jag tyckte nog att det verkade ganska stelbent. Men de vet nog vad de gör. Det kan ju inte vara så himla enkelt att samla tolv bokstavsungar i samma matsal!

Just den gången som AC/DC-pojken berättade om blev han aldrig uppropad. Efter halva styrkan blev Sam kallad att hämta mat. Det fanns inget barn som hette Sam, men det fanns en personal som hette så. I alla fall kom aldrig Sam, så kökspersonalen fortsatte med nästa namn, och en stund senare sa han ”Varsågod”.
- Vänta, jag har inte fått nån mat! sa min pojke då.
- Jag ropade upp dig flera gånger, Sam, men du struntade i att komma.
- Jag heter inte Sam, svarade AC/DC-pojken, för det gör han ju inte.
- Du får skylla dig själv, sa personalen.
- Men, hur ska jag veta att du menar mig när du säger Sam, jag heter ju för i helvete inte det! skrek pojken.
Då blev personalen förbannad och körde ut honom ur köket. Utan mat.

AC/DC-pojken har fått lära sig av sin mamma att han ska be vuxna om hjälp när han inte klarar av sin situation. Det finns alltid nån vuxen som kan hjälpa honom att lösa problem, har jag påstått. Så han sökte upp den personal på kollot som skulle vara ansvarig just för honom.
- Jag har inte fått nån mat. Jag är hungrig, sa pojken till sin personal.
- Om du inte har fått nån middag finns det säkert anledning till det, svarade personalen och skrattade.
- Han ropade aldrig upp mig, försökte pojken igen.
- Nej, jag har inte tid med dig. Du får skylla dig själv om du är stökig, sa den vuxne ledaren och gick därifrån.

- Så där var det jämt, fortsatte AC/DC-pojken att berätta för mig.
- En gång fick jag inte vara med på dagens aktivitet för att jag inte hade knutit skorna tillräckligt snabbt. Då gick de ifrån mig!

Och så sitter jag här med skammens rodnad på kinderna igen. Min pojke är så negativ till sin person. Så vansinnigt gnällig och lättkränkt att jag inte lyssnar på honom när han försöker berätta för mig hur han har det. Först när någon annan uppmanar mig att lyssna hör jag vad han säger. Annars drunknar budskapet i hans allmänna klagande på allting.

Det är klart att han inte behöver åka till Klockarbo mer. Jag har skrivit ett långt brev till de ansvariga och berättat det här. Bett dem att bemöta pojkens kritik och förklara sig. Är det verkligen så att de jobbar med straff på Tuskulums kolonier? Är det negativ förstärkning som är deras pedagogiska metod? Ger de mig riktigt bra respons på mitt brev ska jag överväga att låta min pojke prova Klockarbo en gång till. För han fick flera goda kompisar där. Men ännu har de inte svarat mig.

Det är ju själva fan att man ska vara så utlämnad till allmänt godtycke när man lever bokstavsliv. Man är så beroende av att saker och ting fungerar optimalt, och ändå finns det så många stolpskott som envisas med att jobba just i AC/DC-världen. Hur kan det komma sig?
18 kommentarer

Det är inte så konstigt att du missat detta innan. Men vad bra att han kunde berätta nu så han slipper vara med om det igen.
Sarah - 10 11 08 - 17:49

Nämen, nu blev jag helt kall!!! Min grabb brukar inte heller vilja åka men när han väl kommer dit så trivs han jättebra! Tror jag i varjefall. Skulle Du inte kunna maila brevet Du fick men ta bort namn och annat som inte är relevant för det vore bra att få reda på vad som kan hända och vad som redan har hänt. Ska ta upp det med honom imorgon för det här var obehagligt...
Visst att jag oxå har reagerat på att personalen är väldigt ung men det är ju ett stort förtroende de har fått - de ska ju ta hand om det viktigaste i mitt liv. Min son!

Kramiz
Carina () - 10 11 08 - 19:43

Jäklar vad arg jag blir!!! Och ledsen också... Den där personalen måste få sig en riktig näsbränna. Så behandlar man inte människor.

Min son berättar aldrig hur andra vuxna behandlar honom. De gånger jag fått veta att han blivit illa behandlad är när någon annan bevittnat det och sedan berättat för sina föräldrar som i sin tur berättat för mig.

Tyvärr berättar han inte heller om vuxna som behandlat honom på ett extra bra sätt.

William frågade mig i somras om han kanske kunde få vara på kollo någon gång. Jag har så svårt att släppa kontrollen över honom (även om jag definitivt skulle behöva en bokstavsfri vecka jag också) och nu när jag läser om hur AC-DC blivit behandlad så känns en kollovistelse mycket avlägsen.
Ann-Sofie () (Webbadress) - 11 11 08 - 09:25

Jag måste bara få svara på Ditt inlägg Ann-Sofie. Jag har bara fått gott bemötande av personalen på Klockarbo. Som jag skrev innan, personalen är väldigt ung och de kanske inte sätter föräldrarna i första rum men mot barnen är det helt okey.
Vill oxå berätta om en händelse som inträffade för ett bra tag sedan. Familjen var inne på bowlingen i Nyköping. In kommer hela konkarongen från Klockarbo och det var en riktig fröjd att se för det verkade vara lugna och glada barn. Och jag blev så glad för jag skulle ringa på kvällen eftersom det var grabbens födelsedag och nu fick jag ge honom en bamsekram istället. Och varken de eller vi visste om varandras planer på bowlingen... Det var bara en parentes.

Kramiz
Carina () - 11 11 08 - 11:25

hej acdc pojken! Jag går på Klockarbo och så är det fan inte, om du kanske inte lyssnade så får du fan skylla dej själv och prata med föreståndaren nästa gång. Men jaja så ni vet, så äre inte på klockarbo.

mamma Carinas son Henrik
Henrik () - 11 11 08 - 12:26

Vad bra Henrik, att det inte har varit så på Klockarbo när du har varit där! Det betyder ju att du har haft det bra. Och det är du ju verkligen värd.
Men precis så var det för AC/DC-pojken. Han har varit med om det där, så det är alldeles sant för honom.
Det kan ju bero på olika saker. Den ledare som behandlade honom lite dumt kanske inte jobbade när du var där. Eller den ledaren kanske gillade dig särskilt mycket och hade lite svårt för AC/DC-pojken.
Det är ofta ganska olika hur människor upplever saker. Det finns flera barn som inte har trivts med en särskild kille i personalen på Klockarbo. Inte bara AC/DC-pojken. Men jag är verkligen glad att du inte har råkat ut för något tråkigt på kollo, Henrik!
Ha det så bra/Mammann
Mammann - 11 11 08 - 14:03

Jag förstår verkligen inte vad du pratarom.
Har två pojkar som gått på Klockarbo länge.
Dom älskar kollot och personal.
Det är un underbar och härlig föreståndare som barnen avgudar.
De frågar om de inte kan få gå på kollo oftare.
Det skulle inga barn göra om det förekom kränkningar och straff.
Barnen har berättat att om man inte sköter sig kan det bli en konsekvens.
Men aldrig en sådan som du talar om.
Barnen blev väldigt ledsna och arga när dom läste det här.

Mamma till två glada kollo barn.
Mamma till Patrik och Oskar () - 27 11 08 - 15:38

Som sagt, om andra barn har haft det bra på Klockarbo så är ingen gladare än jag. Men det är inte dem det här inlägget handlar om. Jag försöker inte förstöra någon annans erfarenheter, bara berätta om mina.
Alla som har trivts där har sin upplevelse av kollot. Det förändrar inte AC/DC-pojkens upplevelser. Han var med om det som jag berättar. Så var det, för honom. Att Oskar och Patrik älskar Klockarbo tar liksom inte bort det som hände AC/DC-pojken. Att Patrik och Oskar längtar till Klockarbo betyder inte att AC/DC-pojken måste stå ut med att vuxna behandlar honom illa. Att Oskar och Patrik vill vara oftare på kollo är inget bevis på att AC/DC-pojken inte blev kränkt och bestraffad. Inte på något sätt.
Om Patrik och Oskar blir ledsna av att läsa att AC/DC-pojken inte trivdes, så borde deras mamma kanske inte visa dem inlägget. Bloggen är skriven mest i ett vuxenperspektiv, och om man vill visa barn som älskar Klockarbo vad jag berättar så är det kanske bra om man samtidigt förklarar hur olika vi människor uppfattar saker och ting. Och att alla faktiskt har rätt till en egen uppfattning. Det gäller väl i synnerhet bokstavsbarn tycker jag, att de klarar väldigt olika saker. Att de har väldigt olika förmågor och mycket olika känslighet. Något som man kanske behöver hjälp att förstå om man är bokstavsbarn själv, men som kollopersonal borde ha god kännedom om.
Mammann - 27 11 08 - 16:44

Hehe! Jag kommer alltid att hata klockarbo "kollo" i evigheter, och så förblir det! //AC/DC.
-·=:{RE$TLE$$}:=·- - 30 11 08 - 18:12

hejj AC/DC pojken!? jag heter amanda johansson . går på klockarbo- kollo och dt kan vara jobbigt ibland, men ibland så vill jag bort där ifrån jag vill bah DÖÖ! av allting som händer dära!? Men på ett sätt så kan man nt skriva vad som hälst bah för att man blir arg på andra!? Men jag mår nt bra där på kollot , för jag är rädd för att bli mobbad dära!? som i skolan!? : men jag vill o jag vill bah sluta dära!? och en sak .... Jag är lite rädd för mardad!!
Mandis () - 11 12 08 - 15:25

men endå? , :S jag blir lessen när alla bah nej amanda du är för seg o allt .. asso kollot är en mardröm för mig?^ .. men jag har nt råkat ut för saker tror jag ? ^ fått skäl från vuxna där. men jag vill nt gå ditt , mitt liv svider asso HÅÅRT , :
amand (Webbadress) - 03 02 09 - 17:46

Hej!
Jag blir välldigt förvånad när jag läser den här konversationen och bloggen. Jag har gått på klockarbo i flera år och älskar de verkligen av hela mtt hjärta.Kollot har varit som en andra familj för mig.Därför så blir jag välldigt ledsen när jag läser att folk blir mobbade och trakasserade där.Jag vill därför veta allt som händer och du får gjärna berätta för mig Amanda.Kommer fortsätta att följa den här bloggen blir som sagt välldigt förvånad och besviken. Jag har alltid kunnat lita på dom vuxna ledarna. Amanda Jag tycker inte du ska vara rädd stå på dig och berätta för Mehrdad hur du känner prata med honom eller Martin. Förresten vilka av Ledarna jobbar kvar? Vill gjärna veta.
Anonym - 07 08 09 - 00:26

Personligen tycker jag att "straffen" som utdelas är bra men de här låter faktiskt överdrivet. "Straffen" visar att barn och ungdommar får ta konsekvenserna över sinna handlingar. Men jag tycker de är överdrivet att inte ge någon mat. De måste ju finnas någon starkare anledning än så t.ex add AC/DC pojken uppträtt våldsamt eller otrevligt. Annars så låter de välldigt märkligt. Har själv fått många konsekvenser och tycker de är bra. Ett exempel är om man inte klarar av att vara med på någon av aktiveterna kanske bråkar eller ställer till besvär för gruppen så får man stå över nesta också. Sedan tas de som hänt alltid upp på samlingen. De tycker jag är bra i själva verket Handlar bara principerna på klockarbo om rena demokratiska och rättvisa metoder.

MVH: En stark Kollo veterna
Anonym () - 07 08 09 - 00:37

Jag läste din kommentera som jag ska inte va rädd för merhdad , jag e inte det så mycket, längre.
men dom som jobbar där e martin , merhdad , jessica , maja, sam , victoria , vanessa , maria , och några till..
Varför undrar du ? ( ta inte illa upp)
Anonym - 22 11 09 - 18:41

Hej jag skulle järna vilja veta lite mer om ni anmällt klockarbo och i så fall hur processen har gått?
Ingrid - 27 02 11 - 16:28

Hej -_-


jag har läst ditt inlägg flera gånger under det 4 åren jag åkt på kollo läger. och jag blir skit förbannad inte på din son för han har fullrätt att tänka och tycka saker. Men det jag blev förbannad på och tycker är helt fel är att du har mage till att skriva det här på internet där alla kan se. Du tänker inte på hur många barn/ungdomar som får lida över det här. Det är för att du får mammor att tro att du har rätt fast det har du inte. För din son får tycka vad du vill men det är så fel av dig att posta det på nätet. Du ger inte bra råd om du tror det för alla borde få gå på kollo det är ett sätt att få vänner med liknande funktions nedsättningar som en själv.

Jag har gått på kollo i fyra år nu och bara upplevt att all barn/ungdomar har kul, lär sig nya saker. Det jag tycker är så bra med klockarbo är att barn och ungdomar hjälper, stöttar varandra på ett skitbra sätt. Jag är 15 år nu och har det allmänt stressigt hemma och det ligger en stor press på mig som person nu när mina föräldrar skildes nyligen. Nu när det är allmänt jobbigt i min vardag, så är det så skönt att kunna åka på kollo och släppa allt samtidigt som man lär sig nya saker om livet i sin helhet. Jag vet att kollo inte bara hjälp mig utan sjukt många andra barn med svårigheter att bli starkare i sig själva.

För att din son inte tyckte det var bra ska du förstöra för oss andra som älskar kollo?
du borde ställt dig den frågan innan du var så självisk, inte tänkte på alla andra barn som verkligen uppskattar kollo.
Det som stör mig mest är att det här är en av de första länkarna som kommer upp på grund av att du är en duktig bloggare, många läser det du har och komma med och tror att du alltid har rätt men jag vet att alla människor gör fel, det här är en sån grej jag tycker att du har gjort del. När man söker på Tuskulum kollo, kollo på Klockarbo så kommer din länk upp som topp 3. Det är för att många tryckt på länken. Men det gör att ännu mer läser det här när det inte är dåligt på klockarbo. Alla föräldrar som undrar info ser plötsligt din länk läser, sen tror de att det är bäst för sitt barn att stanna hemma med sina föräldrar där det kan hålla koll så barnet inte råkar illa ut. Det orsakar att många barn inte får chansen att testa på klockarbo kollo och bilda sin egen uppfattning...

Jag har inte skrivit här tidigare på grund av min dåliga självkänsla och jag vill inte att du ska döma mig eller trycka ner mig. Men jag har äntligen tagit modet till mig för att jag vet att jag har vuxit som person och det har fått mig att inse att jag inte har något att vara rätt för.


Jag hoppas att du tar dig tid
och orkar läsa det här för det skulle vara kul tycker jag som har kämpat med det här i en timme, för mig som har sjukt dålig koncentrations förmåga har det varit sjukt jobbigt och krävande men ja tycker att det har varit värt varenda minut så mkt betyder kollo för mig.
Jag är även medveten om att det kommer att finnas stav fel och menings fel men jag har gjort så gått jag kan!
kollo-barnet - 16 03 13 - 14:38

Så stolt över dig kollobarnet! Stort av dig att uttrycka dina känslor. Man förstår att du ansträngt dig jättemycket.
Itssofluffy - 17 03 13 - 17:59

Hej, vill bara säga att jag har en son som gått på samma kollo från han var 7 år och fram till han var 19 år och nu har han gått vid enstaka tillfällen då det inte är lika ofta längre då han fyller 20 år i höst.
Mitt kollobarn har stormtrivts på kollot och med ledarna och med övriga barnen. Kanske är lite hur man själv är och vilket bemötande man får. Vi har bara positivt att säga om tuskulum. Alla barn har rätt att uttrycka sitt missnöje men ibland så ser de kanske inte sin egen del i en händelse. Jag antar att du som förälder inte var där och såg vad som hände och det finns alltid två sidor av ett mynt. Rent bedrövligt att skriva nervärderande om en verksamhet på det här viset när man inte har mer på fötterna än du har. Men så där är det rätt ofta, de som är nöjda hörs inte alls i samma utsträckning som de som är missnöjda. Men i detta fallet är det en moders känslor som styr mer än förnuftet. Vad hände, fick barnet med funktionshinder "spel" för att man missade hans namn? Det är mänskligt att göra fel och har man då ett barn som beter sig illa i matsituationen pga att man missat så kan det barnet inte få förstöra måltiden för alla andra 11 barn. Men det innebär inte att verksamheten är dålig. Jobbar man med barn som har funktionsnedsättningar så händer det incidenter och missnöje hos barn, konflikt osv förekommer såklart för olika åsikter hos 12 viljestarka ungar, självklart tycker inte alla samma.
Mamma till ett kollobarn - 20 10 14 - 22:02


  
Komma ihåg personlig information?

Emoticons /
  (Registerar ditt användarnamn / logga in)

Notifiera:
Hide email:

Fotnot Alla HTML taggar förutom <,b>, and <,i>, kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar denom att skriva webbadressen eller e-post adressen i kommentar fältet.

 

Register

Linkdump