mammann

Vem är Mammann?

Ann Runesdotter Carlsson,
journalist, lärare och dramapedagog. Mamma till en son med adhd, en dotter med aspergers-syndrom och två barn till.

Mammanns blogg är skriven ganska mycket i kronologisk ordning. Om du vill kan du gå in i arkivet och börja från början i historien om AC/DC-pojken.

Vill du nå mammann privat så använder du annrunesdotter@hotmail.com


Besökare:
besöksräknare

Arkiv

01 Maj - 31 Maj 2010
01 Mar - 31 Mar 2010
01 Feb - 28 Feb 2010
01 Jan - 31 Jan 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Nov - 30 Nov 2009
01 Okt - 31 Okt 2009
01 Sep - 30 Sep 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Maj - 31 Maj 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mar - 31 Mar 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Maj - 31 Maj 2008
01 Apr - 30 Apr 2008

sök!

Senaste kommentarer

custom (222. En klassisk …): Indian metropoliscomix.co…
custom (218. Dubbla känsl…): Indian metropoliscomix.co…
Adrienne Bernardo… (Text 41-49 om AC/…): Kontakta Dr Sambo nu för …
Sabrina (Text 41-49 om AC/…): Ända sedan min man fick m…
ebba (Text 41-49 om AC/…): Jag vill vittna om en sta…
sham (221. Och snygg är…): og youtube . youtubeog.co…
Smithe372 (169. Sockertjuv.): Hello There. I found your…
CHELSIE (Text 41-49 om AC/…): Jag läste vittnesmål om e…
Gloria (Text 41-49 om AC/…): UNDERBAR: Wooow, jag är …
Saheed (Text 41-49 om AC/…): Måste se God dag Alla, j…

Grejs

Drivs av Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 
Bloggtoppen.se

« 207. Hurra för Sparri… | Home | 208. Julklappar »

76. Ha, ha, ha

20 12 09 - 14:10

Varför skrattar de så mycket? Man hör dem på bussen, i centrum, på bion och cafet. Jag har hört dem hemma också, i tonåringarnas rum. De unga tjejerna mellan tretton och tjugo. De bara skrattar och skrattar och skrattar. Jättehögt, och alldeles tomt. Jag blir så ledsen varje gång.

Jag tycker inte att jag har så mycket bokstäver, själv. Det enda jag kan se riktigt tydligt är min oförmåga att skratta sådär. Jag kan inte, men jag vill faktiskt inte heller.

De skrattar inte medvetet. Eller, de vet i alla fall inte vad skrattet fyller för funktion. Men de har alla lärt sig att fyra av det där gapflabbet efter i stort sett varenda mening. Först säger de något, och sen tar de tillbaka det genom att garva bort alltsammans. Sen svarar nästa tjej, och fnittrar bort sin reflektion. Och ingen behöver någonsin stå för något. Eller bli behäftad med en verklig åsikt. För allting är på skoj, hela tiden.

Lyssna på dem får du höra. Det är inte någon humor inblandad alls. De säger ingenting vitsigt eller roligt till varandra. De bara samtalar, om inget särskilt. Men ingen av dem vågar stanna i kommunikationen. Hålla kvar budskapen. Allt de släpper ifrån sig måste omedelbart skrattas bort. Ha, ha, ha.

Till och med på sms garvar de, och på facebook. Ha, ha, ha, skriver de när de svarar på en kommentar. Ha, ha, ha, twittrar de. Utan att det dyker upp något som är det minsta roligt.

Jag blir trött på människor som inte står för vad de tycker, folk som inte vågar bli ifrågasatta. Det eviga flabbandet håller effektivt diskussionen borta, men det är inte hela sanningen när det gäller unga tjejer. Det handlar om genus också, för fjortiskillarna behöver inte garva bort allt de säger. Tjejer är inte attraktiva om de är för seriösa. De ska vara lite flamsiga för att framstå som gulliga. Tjejer ska inte ta plats på arenan, inte vara självständiga och starka. Tjejer vill bli omhändertagna och uppvaktade av stora, starka killar. Så de törs inte avslöja att de tänker över huvud taget. Ha, ha HA!

Men de måste också fila bort sin tankeförmåga inför varandra. De kan inte framstå som om de gör anspråk på att faktiskt veta något, i det sociala sammanhanget. Tänk om de andra tjejerna tror att man tycker att man är nån! Tänk om de börjar tycka att man verkar självsäker, eller överlägsen.  Tänk om man skulle uppfattas som arg, eller seriöst engagerad i något. Gud förbjude, vilket skitsnack det skulle kunna bli. Bäst att låta som om man är riktigt, riktigt korkad istället. Ha, ha, ha, ha.

Jag vill bara skrika åt dem när de står framför mig i busskön och fånflabbar.

- Sluta, vill jag skrika. Slappna av!! Våga säga vad du tycker. Det är din kompis du talar med. Lita på varandra!

Det vill jag skrika. För det gör så ont i mig när jag hör hur de förminskar sig själva. Själv kan jag inte ens det där. Jag måste säga vad jag tycker till folk. Jag måste svara uppriktigt. Och ibland får jag på skallen. Människor tycker att jag är en ilsken kärring som försöker bestämma vad alla andras ska tycka. För jag gillar att diskutera, och jag älskar reflektion. Så jag har faktiskt tänkt igenom och tagit ställning. I de allra flesta fall. Har man bokstäver så kan man inte skratta sönder samtal. Man skrattar bara när det faktiskt är roligt. Och just den bokstaven har jag absolut.


åtta kommentarer

Jag håller inte med om att man inte kan skratta sådär när man har bokstäver. Man kan lära sig, jag kan.
Kunde det helt klart inte automatiskt från födseln. Jag började mycket senare än de andra tjejerna. Och jag väljer förvisso oftast att inte falla in i det eftersom det är rätt meningslöst. Men det händer att jag vill och då kan jag.
Det fyller trots allt en funktion att försöka uppfattas som behaglig och "easy going" ibland när man är den som Alexander Linde i lågstadiet brukade kalla för Fröken Klaga.
Twisted sister - 20 12 09 - 14:39

Stackars Sparris. Fast jag tror fortfarande att Alex gillade dig, även om du kände dig väldigt kränkt dåförtiden.
Jag tror också att man kan lära sig. Eller, jag vet. jag känner ju dig. Men det är svårt. Hela klassen var arg på dig när vikarien sa "jag är ju inte så bra på att rita, men..-" och du svarade "Nej, det är du verkligen inte". Och det är klart att det fyller en funktion för alfabetsbarn, för det handlar om socialt glidmedel, men du vet, det är inte det jag pratar om. Det ska inte vara så mycket glidmedel att man halkar av banan helt. Vilket tjejerna gör som flabbar bort hela sin personlighet.
mammann - 20 12 09 - 17:36

Det sorgliga är ju att det inte går över. Jag var på en informationsgrej om nya läroplanen i höstas. Hela Cirkus var fyllt av lärare, flera hundra. Och plötsligt ställer sig en upp och säger vad hon verkligen tycker om det individuella programmet, välgrundade åsikter om det fiasko hon tycker att programmet är. Och så avslutar hon sitt korta uttalande med ett tydligt "Ursäkta!" Och det tyckte jag var så sorgligt!
syster stor () (Webbadress) - 20 12 09 - 19:35

Gud ja! Det brukade man ju ALLTID avsluta med när man som tonåring väl hade sagt något som man faktiskt tyckte. Det hade jag glömt, vad tragiskt det var! Man började också gärna åsikterna med en ursäkt:

-Alltså ursäkta men jag tycker faktiskt att man borde få längre tid på sig att byta om efter gympan.

Mesigt. Tur att det gått över för vissa av oss i alla fall "ha ha ha".
Twisted sister - 23 12 09 - 00:01

Intressant, jag har aldrig tolkat det där "ursäkta" som om de ber om ursäkt för att de tar plats. Jag har bara tolkat det som tonårsslang precis som: "meh hallå". Dvs det låter mer eller mindre efterblivet i en mening men oftast är en fråga som förtjänar att tas på allvar.

Jag minns också en tid när det i min umgängeskrets ansågs korkat att tala korrekt och att enda gången man gjorde det var för att driva med vuxna. Ett skämt som gick vuxenvärlden helt förbi...

Jag brukar ifrågasätta "meh hallå" med motfrågan "ser jag ut som en telefon eller?" Ska försöka hitta på något att replikera till "ursäkta" också och se vad det ger för reaktion.
martin-e - 02 01 10 - 12:07

Inga inlägg på länge? Hoppas allt är bra och att det kommer nya snart :)
Em - 17 01 10 - 13:16

Hej allihop.
Jag sitter här med skägget i brevlådan. Det är därför ni inte hör av mig.
Min dator har dött. I den hade jag automatisk inloggning hit till bloggen. Och jag hittar inte var jag har antecknat den där himla inloggningen. Så jag kommer inte in på min egen blogg, och kan därmed inte lägga ut nån text.
Det är så klantigt så jag blir alldeles generad. Försöker lösa det, men har inte lyckats ännu.
Hoppas ni har tålamod att vänta, för jag har inte avstått från att publicera inlägg för att jag vill det på nåt sätt.
Vi hörs sen, då!!
mammann - 18 01 10 - 13:04

Vilken härlig ny header! Är det ac/dc som har skapat den?
bakombrillorna (Webbadress) - 25 01 10 - 09:35


  
Komma ihåg personlig information?

Emoticons /
  (Registerar ditt användarnamn / logga in)

Notifiera:
Hide email:

Fotnot Alla HTML taggar förutom <,b>, and <,i>, kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar denom att skriva webbadressen eller e-post adressen i kommentar fältet.

 

Register

Linkdump