mammann

Vem är Mammann?

Ann Runesdotter Carlsson,
journalist, lärare och dramapedagog. Mamma till en son med adhd, en dotter med aspergers-syndrom och två barn till.

Mammanns blogg är skriven ganska mycket i kronologisk ordning. Om du vill kan du gå in i arkivet och börja från början i historien om AC/DC-pojken.

Vill du nå mammann privat så använder du annrunesdotter@hotmail.com


Besökare:
besöksräknare

Arkiv

01 Maj - 31 Maj 2010
01 Mar - 31 Mar 2010
01 Feb - 28 Feb 2010
01 Jan - 31 Jan 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Nov - 30 Nov 2009
01 Okt - 31 Okt 2009
01 Sep - 30 Sep 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Maj - 31 Maj 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mar - 31 Mar 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Maj - 31 Maj 2008
01 Apr - 30 Apr 2008

sök!

Senaste kommentarer

helena (Text 41-49 om AC/…): Jag vill säga en mycket s…
custom (222. En klassisk …): Indian metropoliscomix.co…
custom (218. Dubbla känsl…): Indian metropoliscomix.co…
Adrienne Bernardo… (Text 41-49 om AC/…): Kontakta Dr Sambo nu för …
Sabrina (Text 41-49 om AC/…): Ända sedan min man fick m…
ebba (Text 41-49 om AC/…): Jag vill vittna om en sta…
sham (221. Och snygg är…): og youtube . youtubeog.co…
Smithe372 (169. Sockertjuv.): Hello There. I found your…
CHELSIE (Text 41-49 om AC/…): Jag läste vittnesmål om e…
Gloria (Text 41-49 om AC/…): UNDERBAR: Wooow, jag är …

Grejs

Drivs av Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 
Bloggtoppen.se

« 198. Förlåt da | Home | 200. Besviken mamma »

199. Stil eller ostil

25 10 09 - 21:47 Jag som har varit så glad över att min unge börjar normaliseras. Fungera i vanlig klass, göra nån enda läxa då och då, lugna ned sig. Men i takt med att viss snurrighet lägger sig, börjar annan poppa upp. Förståss. För det är väl klart att AC/DC-pojken inte vill sjunka ner i nåt sorts normalitetsträsk. Han vill inte vara som alla andra, lika lite som jag ville det i hans ålder. Det är bara det att han har så himla dålig koll.

Han skulle kunna vara en jättegullig kille med sin tjocka mörka kalufs. En kille som fjortistjejerna vände sig efter. Men han har så mycket klet i håret att han ser konstig ut.  Jag har köpt fint, svindyrt vax till honom och visat honom hur man använder det. Inte lyssnar han på mig, inte. Morsor kan väl ingenting om coola frisyrer! Han klämmer ner halva burken i håret och ser ut som om han har doppat huvudet i smörbyttan. Håret blir tungt och fett och... äckligt. Sen går det inte att få bort vaxet heller. Halva schampoflaskan går åt när han tvättar håret. Och ibland lägger han till nån deciliter diskmedel. Som om det skulle hjälpa! Och den dyra burken hårvax blir blixtsnabbt tom.
- Slösar du så där får du köpa ditt vax själv, säger jag.
Och tror att jag därmed stimulerar honom till att ransonera hårprodukterna. Vilket jag självfallet inte gör.

Han tror att han blir fin, men han ser bara konstig ut. Och mängden klet gör att han stinker produkter så att jag får tårar i ögonen och bara nyser när han kommer in i rummet.

Dessutom har han börjat måla sig. Han inleder sin normaliseringsprocess med korpsvarta ringar runt ögonen. Ser ut som en söt liten flicka i ansiktet ena dagen, och nästa dag ser han ut som ett freak. För mycket kajal. Alldeles för mycket. Och du ska inte tro att han tvättar bort det på kvällen, heller. Han kan utan vidare duscha en timme utan att rubba kajalen. Vilket får mig att undra hur effektivt han rengör de andra delarna av sin kropp. Jag kan definitivt inte gå in i badrummet och kolla att han tvättar sig ordentligt. Den möjligheten är över för all framtid. Så jag försöker skrämma honom med allergimöjligheterna som uppstår om man har massor av smink runt ögonen dygnet runt. Och så ger jag honom sminkborttagningsmedel. Men det hjälper naturligtvis inte. Han kommer ner i köket på morgnarna med en tunn hinna kajal i precis hela facet.

AC/DC-pojkens frenetiska ansträngningar att se cool ut gör honom mest bara töntig. I alla fall är vissa av hans systrar oroliga för det. De försöker tipsa honom och leda honom i rätt riktning, för de ser ju vilken potential han har. Men han lyssnar inte på dem. Han frågar dem vad de tycker att han ska se ut som, men han lägger ingen vikt vid deras svar. Så där trampar han omkring i sin skola med dubbla och tredubbla skärp, kedjor och nitar och allmänt skrammel. Fast det är hur ute som helst i hans generation. Undrar om de andra ungarna inte fortfarande tycker att kan är en konstig typ.

Det värsta är nästan fuskpiercingen han har i näsan. Mina barn får inte sticka hål i kroppen. Jag har faktiskt inte tillåtit ens hål i öronen på systrarna. Eftersom alla är så himla allergiskt belastade. Den enda som jag har tillåtit hål i örat var AC/DC-pojken när han var elva. Och det blev ändå inget hål. Det blev ett halvårs infektion och sen tog vi bort ringen. Hur skulle det se ut med sex månaders infektion mitt i ansiktet? Och kanske nickelallergi på det. Nej, det blir ingen piercing förrän han är vuxen och får ansvara på egen hand. Men att gå till skolan med en låtsaspiercing!!! Är det inte världens töntvarning på det?

AC/DC-pojkens luvtröjor ligger numera kvar i garderoben för det mesta. Ersatta av olika skjortor som han bär öppna med en t-shirt under. Låter kanske bra, men jag föredrog faktiskt luvtröjor. Eftersom han inte kan kombinera rätt skjorta med rätt t-shirt. I går hade han en jättesnygg lilla skjorta och under den hade han en ärtgrön t-shirt med rött och orange tryck. På huvudet satt en kräksgrön mössa och på benen ett par trasiga jeans som grannen skulle slänga. Och så dubbla nitbälten och stora, stickade vantar.
- Man mår illa när man ser honom, när han blandar färger sådär, teaterviskade hans syrra till mig.
- Jag försöker hjälpa honom, men han fattar ingenting, fortsatte hon.
Så jag försöker påverka honom att använda en svart eller i alla fall enfärgad tröja under skjortan nästa gång. Och ta ett par hela, svarta jeans till. Men han gör som han vill. Och han ser inte klok ut.

Ja, ja, ja, jag vet. Han är tonåring och det är normalt. Själv hade jag min pappas pyamasjacka i skolan när jag gick i nian. Det gör bara så ont att se hur fel det blir hela tiden. Jag vill ju att han ska vara cool och snygg och populär hos tjejerna. Det skulle han bli, bara han tog emot lite tips från sina heta systrar. Och avstod från vaxet.
fem kommentarer

Men du har ju fan inte fattat det där än! Grönt å lila PASSAR! Det SKA vara blandat!
Om du bara visste...

Och vantarna hade jag BARA när jag lyfte in och ut grejerna u bilen för att det var så jävla kallt.

//AC/DCpojken
AC/DC - 26 10 09 - 01:26

Jag borde inte kommentera, men...jag kan inte låta bli. Jag fnissade gott en stund åt mammafunderingar, och sen tänkte jag att,
det är ju hur coolt som helst!
Att se ut precis som man vill.

Tjejerna kan vänta,
och förresten så finns det ju en hel del som skulle matcha!
;)
lalandakid () (Webbadress) - 26 10 09 - 15:12

Faktum är att det är inne att "mismatcha"... Det säger i alla fall min mamma som jobbar i klädbutik ;)

I övrigt så blir jag lite ledsen över hur du pratar om AC/DC-pojken. Jag förstår att du försöka skapa en diskussion kring generella problem i tonåren, men sådana där hårda ord skulle inte jag vilja höra från någon, allra minst min mamma. Jag är lite nyfiken över hur du försvarar detta?
Mikaela (Webbadress) - 27 10 09 - 00:53

Lat han kla sig som han vill sa lange han trivs med det, sa varfor inte? Om han far gliringar for det i skolan sa tror jag inte att han skulle fortsatta kla sig som han gor.
Den fjortonariga jag skulle aldrig heller lyssnat pa min familjs asikter om mitt utseende och jag har inte bokstaver. :) Kompisarnas asikter ar viktigare, mycket viktigare, i den aldern.

Hans vardag fungerar ju uppenbarligen mycket battre nu, ta vara pa det istallet!
Sandra - 27 10 09 - 12:25

Ja, ni kanske har rätt. Jag kanske inte ser skogen bland träna. Är väl bara en vanlig, standardmorsa egentligen. Jag blir så ledsen att han försöker vara konstig, nu när han äntligen är normalare. Men det är väl så att det är just det som är riktigt normalt. Och jag låter honom klä sig som han vill. Grejen är ju att han inte har nån enkel tillgång till kompisar fortfarande. Det är inte säkert att de skulle ge honom gliringar eller vinkar om vad som är inne eller ute. Han har fortfarande precis kommit till 9c från puckoklassen. Jag tror de tar en viss hänsyn till vem han är, de har känt honom i flera år och förväntar sig att han ska vara lite konstig.

Det är egentligen en av systrarna som har skrämt upp mig. För att hon är så bekymrad över att hennes älskade lillebror försöker se töntigare ut än han faktiskt är. Själv är jag inte så bekymrad över just kläderna, mer över smink och produkter som han inte kan handskas med. Han är faktiskt väldigt allergiskt belastad och borde inte ta såna risker, att sova med smink jämt och sånt.

Sen har jag sett förut att saker som jag inte lyckats förmedla till AC/DC-pojken här i köket, har han äntligen fattat när han läst i bloggen. Hoppades lite att jag skulle nå honom och få honom att fatta att han fortfarande måste vara försiktig gentemot omvärlden, genom att diskutera det med er.

Jag vet att jag kan låta som om jag svänger mig med hårda ord, men man måste vara så tydllig med min pojke, och jag tror inte att han uppfattar det som hårt. Ni ser ju, han säger till mig att jag inte fattar, så att ni ska se det, här i bloggen.
mammann - 27 10 09 - 17:15


  
Komma ihåg personlig information?

Emoticons /
  (Registerar ditt användarnamn / logga in)

Notifiera:
Hide email:

Fotnot Alla HTML taggar förutom <,b>, and <,i>, kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar denom att skriva webbadressen eller e-post adressen i kommentar fältet.

 

Register

Linkdump