mammann

Vem är Mammann?

Ann Runesdotter Carlsson,
journalist, lärare och dramapedagog. Mamma till en son med adhd, en dotter med aspergers-syndrom och två barn till.

Mammanns blogg är skriven ganska mycket i kronologisk ordning. Om du vill kan du gå in i arkivet och börja från början i historien om AC/DC-pojken.

Vill du nå mammann privat så använder du annrunesdotter@hotmail.com


Besökare:
besöksräknare

Arkiv

01 Maj - 31 Maj 2010
01 Mar - 31 Mar 2010
01 Feb - 28 Feb 2010
01 Jan - 31 Jan 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Nov - 30 Nov 2009
01 Okt - 31 Okt 2009
01 Sep - 30 Sep 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Maj - 31 Maj 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mar - 31 Mar 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Maj - 31 Maj 2008
01 Apr - 30 Apr 2008

sök!

Senaste kommentarer

helena (Text 41-49 om AC/…): Jag vill säga en mycket s…
custom (222. En klassisk …): Indian metropoliscomix.co…
custom (218. Dubbla känsl…): Indian metropoliscomix.co…
Adrienne Bernardo… (Text 41-49 om AC/…): Kontakta Dr Sambo nu för …
Sabrina (Text 41-49 om AC/…): Ända sedan min man fick m…
ebba (Text 41-49 om AC/…): Jag vill vittna om en sta…
sham (221. Och snygg är…): og youtube . youtubeog.co…
Smithe372 (169. Sockertjuv.): Hello There. I found your…
CHELSIE (Text 41-49 om AC/…): Jag läste vittnesmål om e…
Gloria (Text 41-49 om AC/…): UNDERBAR: Wooow, jag är …

Grejs

Drivs av Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 
Bloggtoppen.se

« 196. Barn i butik | Home | 74. Ingen vill ha kla… »

197. Jag gillar det inte.

14 10 09 - 19:56 Jag har en liten laptop som är bara min. Den får AC/DC-pojken inte låna. Lillasyster har också en egen laptop. Hon fick den i belöning eftersom hon lyckades med bedriften att skaffa sig MVG i precis alla ämnen i nian. Den får AC/DC-pojken inte heller låna. Sen har vi en stationär dator i källaren, ansluten till scanner och printer och allt sånt där. Den får AC/DC-pojken använda nästan när han vill. Och du må tro att han använder den.

Vi kan inte riktigt bestämma oss för hur vi ska förhålla oss till AC/DC-pojken och datorn. Det är så dubbelt allting. Och just nu är den bara en förbannad källa till ständig konflikt. I går till exempel. Då trodde jag att AC/DC-pojken drog till keramiken. Han skulle cykla ner, inte åka buss, så klockan styrde honom inte. Men när han gick ned för trappan så tyckte han att han hade så gott om tid så att han kunde kosta på sig lite datortid först, innan han gick. Och sen satt han där i en timme. Fyrtio minuter efter att keramiken börjat klampade han upp för trappan igen, för att leta efter sin bussremsa. Då blev jag både besviken och arg. Jag trodde ju att han hade gått för länge sedan. Keramik är dyrt dessutom, ingenting han förväntas strunta i. Så när han kom hem igen från keramiken var jag tvungen att ha ett samtal med honom.
- Datorn är som en drog, sa AC/DC-pojken då.
- Jag kan inte sluta!

Jag vet ju det. Han kan inte sköta det där själv. Men vad gör man? Ska jag behöva låsa dörren till rummet där datorn står? Ska han behöva leva i ett hem där vi låser honom ute? Är det verkligen rätt sätt att tackla problemet? Skälla hjälper inte. Alla andra restriktioner och regler faller om jag inte står bredvid datorn och vaktar den. Eller är det ok att ha obegränsad datatid?

Blir han klar i någorlunda tid på morgonen så sätter han sig framför datorn. Där fastnar han och sitter kvar, tills taxikillen tröttnar på att vänta och ringer på dörren. Sen får jag sura mail från skolan att AC/DC kommer för sent varje dag. Han väljer att hellre spela dataspel än att komma i tid.

Det första han gör när han kommer hem är att sätta sig framför datorn. Han klickar fram något som ser ut som skolarbete först, sen facebook, msn, och dataspel. Så kan han bara lägga skolarbetet överst när han hör att jag kommer. Och det bygger på att han tror att jag är dum i huvudet, för varje gång jag kommer ser sidan som ligger framme exakt likadan ut. Jag drar naturligtvis en och annan slutsats av det.

Häromdagen skulle han plugga till en skrivning. Eftersom jag insåg att han hade fastnat framför datorn igen gick jag ner och störde honom efter en liten stund.
- Jag skulle ju förhöra dig, sa jag. Det blir svårt att förhöra dig om du inte har pluggat in nåt jag kan förhöra dig på.
- Jag vet, jag kommer snart, blev svaret.
- Ja, jag börjar bli trött, så du kan inte dröja så länge, fortsatte jag lite tjatigt.
- Jag veeeeeeeeeeeeeeeeeeeet, skrek min gullige son, och knuffade ut mig ur rummet.
Tre timmar senare kom han upp från källaren. Mötte mig i trappan när jag var på väg att gå och lägga mig. Ville bli förhörd. Men då ville inte jag. Han hade valt att hellre spela dataspel än att sköta sitt skolarbete.

Har också försökt med att inte störa honom alls. Kolla hur länge han sitter där om ingen säger åt honom. Men jag vet faktiskt inte hur länge det blir, för han sitter kvar till långt, långt efter att alla andra gått och lagt sig. Fram till halv två, sådär. Ändå kan han inte hålla sig nästa morgon.

Ett tag tänkte jag att det är hans sociala liv att sitta där framför skärmen. Han umgås med sina vänner på samma sätt som alla andra ungdomar. Har ett liv. Ja, men han har ju inga kompisar här hemma. Det är ingen som ringer honom för att gå på bio, eller spela bowling, eller gå på fest. Han går ju aldrig någonstans, känner ingen, har inget. Om datorn är hans enda väg till vänner, då måste han ju få använda den.

Men... det är ju inte sant. Han går på keramik två gånger i veckan. Och han träffar seniorscouterna en gång i veckan. Det är ju sammanhang! Det är ju aktivitet! Det är kompisar också! Samma kompisar som han chattar med på nätet. Jag har nog sett mer än en tjej kommentera honom på facebook. Och han säger att det är scout-tjejer allihopa. Varför träffar han inte nån av dem nån helg, på riktigt? Istället för att sitta framför datorn från det han kommer hem på fredagen, och sen oavbrutet fram till att jag tvingar honom att duscha och lägga sig på söndagkvällen. Hans helger är verkligen både sunkiga och passiva. Han följer inte ens med oss när vi gör saker. Sitter knappt med oss vid måltiderna. Kastar i sig maten och rusar ner till nåt intelligensbefriat dataspel.

För det mesta när jag kollar på historiken vad han har gjort, så har han bara spelat spel. Nån larvig gubbe som springer runt i gångar, åker hissar, hoppar och slår. Inte ett dugg bättre än gamla Mario Brothers. Varken umgänge eller socialt liv, alltså. Bara mellan nio och elva timmar varje dygn.

Jag tycker det är slött, asocialt och helt infantilt. Ett sätt att fördriva tiden som han skulle ha använt till att utvecklas och leva. Eller åtminstone prata med sin mamma.
tretton kommentarer

Ja inte är det lätt inte! Det är verkligen dubbelt tycker jag. Positivt i så måtto att de kommunicerar med andra på nätet genom spel eller chatt - negativt för att de gärna fastnar i spelandet och inte gör något annat av mer social karaktär eller rör på sig.

Här har vi löst problemet tillfälligt med att man måste kunna lösenordet för att ens komma in i datorn. Och barnen får inte spela dator på morgonen.
Möjligen en stund på em/kvällen efter att de har gjort ev läxor.

Jag skulle vilja ha ett program där man kan ställa in hur länge de får spela och när det börjar närma sig slutet kan de få en varning så de hinner avsluta in datorn abrupt stängs av.

Andra tar bort nätverkskabeln..
Fredetta - 14 10 09 - 22:10

Ja, vad mig anbelangar så får inte AC/DC-pojken heller spela dataspel på morgonen. Inte hela natten heller. Och inte över huvud taget när han inte har gjort läxorna. Men jag klarar inte att fastställa regler som jag sen inte kan följa upp.

Om AC/DC-pojken är den som går sist på morgonen, då kan jag inte övervaka nåt datorförbud. Kommer han hem först, då kan jag inte heller kolla att han lyder reglerna. Och sen gör han som han vill i alla fall.

Jag skulle vilja komma på ett sätt, en strategi som funkar. Som inte innebär borttagna kablar och låsta dörrar, hemliga koder och annat mekaniskt, som bara gör mig till en maktfullkomlig vuxen i hans ögon. Ett sätt som hjälper honom att ta makten över sitt dataspelande och prioritera på ett bättre sätt.

Han är så stor nu, min pojke, det är dags att han börjar klara av sånt här. Nästa år är det gymnasiet som gäller, då ska saker och ting faktiskt göras på dator, och då måste han kunna arbeta med en dator som verktyg, utan att fastna i spel och chatt.

Jag undrar om det inte finns program som stänger av datorn efter en viss tid. Faktiskt. Men tänk om han sitter mitt i ett skolarbete, då! Det vet ju inte programmet. Nä, det finns ingen enkel lösning, hur mycket jag än längtar efter det.
mammann - 14 10 09 - 22:26

Men skaffa lås till källaren så att jag inte kommer in.
Det blir nog bäst för alla.
AC/DC - 14 10 09 - 22:34

HA HA älskar när Ac/Dc kommenterar själv.
Jag tror att om duu skulle hitta det perfekta lösningen på dator användandet skulle du kunna tjänna en massa pengar. De flesta familjer har diskussioner kring detta.
Ha det bäst!
Donna () - 15 10 09 - 09:05

Jag fastnar själv vid datorn i timtal och tycker att livet rinner iväg. Eftersom jag har en laptop och inte trådlöst internet utan bara internetsladd, har jag gjort ett litet system för mig själv. I rummet, dit sladden når, är datorn till för underhållning. I köket, dit sladden inte når, är den ett arbetsredskap. Lite knivigt eftersom man kan behöva internet som arbetsredskap också. Men i övrigt tycker jag det funkar bra att inte begränsa datortiden, utan bara internettiden.
tioli (Webbadress) - 15 10 09 - 10:34

Hmm, det finns faktiskt ett sådant program Fredetta. Kommer inte ihåg vad det heter nu, men det finns på Ikea av alla ställen... ;)

Du har verkligen ett dilemma mammaann, tror du ska göra ungefär som din son föreslår, låsa källaren vissa tider, och inte öppna förrän läxan/uppgiften är klar för kvällen... Sen är det ju förståss svårt att begränsa hur lång tid sonen kommer sitta där... ;)

//Tiia
Tiia - 15 10 09 - 12:02

http://macworld.idg.se/2.1038/1.159160

http://www.google.se/search?hl=sv&source..

Programmen brukar kallas föräldrakontroll (parental control) där Net nanny och Cybersitter var tidiga och kända program. Verkar finnas inbyggt i Mac OS X (om jag inte minns fel är det som liras i källaren.)

De bra programen fimpar inte datorn utan endast icke godkända processer (dvs tillåter ordbehandling men inte Sims).

Iofs gillar jag Anns tankegång om att hitta en metod istället för att implementera ett tvingande system, men ifall någon av läsarna behöver mjukvaran så finns den tillgänglig.

Mvh M.
martin-e - 15 10 09 - 13:57

Tack Martin. Uppskattar din hjälp.
Vi får se vad vi väljer att göra här.
Just nu sitter han och skrivet en bokrescension på Ondskan, samtidigt som han inte kan hålla sig från att ladda ner musik från Spotify. Och då blev Spotify ett störningsmoment. Det kan man ju inte blockera. Eller?
Hur man än vänder sig har man rumpan bak.
Men som sagt, jag uppskattar alla uppslag och tips. Tack.
mammann - 15 10 09 - 16:28

Tack för tipsen om programmen med tidskontroll. Synd att vi inte kör Mac här, och programmet från IKEA vill jag minnas att jag hört om förut, det har bara ramlat ur mitt minne...ska kolla upp det nästa gång vi åker dit ;)
Fredetta - 15 10 09 - 22:04

Jag laddar inte ner musik!!!!!

Jag letar och lägger in i spellistor, det är nästan omäjligt att ladda ner från Spotify...
AC/DC - 16 10 09 - 14:57

Hej! Jag läste upp ditt inlägg för min man och han undrade om jag hade skrivit den själv;). Jag känner igen din frustration, vill inte heller vara en maktfullkomlig vuxen, vill hitta ett sätt så han kan använda datorn till läxor men inte just då till att titta på film, skriva långa rollspelsinlägg och spela men...

Skolan går åt fanders, EVK på onsdag då jag åter får höra att det inte går så bra. Ja tack, jag vet men hur LÖSER VI det? Elevassistenten fick sluta (den enda som har fungerat på 10 år) och i dag ser vi resultatet.

Jag har ingen lösning i dag men jag är tacksam för att du orkar sätta ord på det du känner och ger mig en möjlighet att få känna igen mig och få förstå att jag inte är den enda mamman som kämpar.

Underbara sonen läste förresten ditt inlägg också men han hade tusen invändningar (vilket han alltid har). Han är fenomenal på att argumentera och vrida och vända på ord och till slut vet jag inte alltid vad jag egentligen sa från början. Det vore fantastiskt om han kunde vara lika duktig på att planera och genomföra det som ska göras.

Tack Ann för att du orkar och ger mig ork på vägen. Stor kram från mig!
Sisco () - 19 10 09 - 22:14

stäng av datorn/lås rummet. allvarligt, bestäm att han får sitta 1 timme eller 2 eller nåt liknande om dagen så får det vara bra med det. han klarar ju inte av att hantera det själv och gå ifrån datorn efter bara en liten stund, så hjälp honom med det. jag har många kompisar vars föräldrar gjort så och det har funkat bra, fastän dom varit sura och förbannade i början på sina "maktgalna idiot-föräldrar" ;) med facit i hand skulle mina föräldrar MER än gärna fått göra samma sak med mig, jag klarade inte alls av att begränsa min dator-tid och satt uppe hela nätterna (och dagarna, tja förutom när jag sov) och sket i mina kompisar, skolan och andra ansvar jag hade. och jag är bokstavsfri. din son kanske klarar av att hantera det här själv om några månader, eller ett år eller så när han mognat ytterliggare. han är ju inte färdigvuxen än, i hjärnan syftar jag på då. hjälp honom hjälpa sig själv, lovar att du kommer tjäna på det i längden. man blir knäpp av att sitta så mycket vid datorn, han VILL säkert att du ska hjälpa honom stänga av datorn innerst inne t om.
Jessica - 26 12 09 - 19:23

Du är klok som en bok, Jessica. Jag äe nu en maktmamma som tvingar honom att stänga av!!
mammann - 27 12 09 - 14:03


  
Komma ihåg personlig information?

Emoticons /
  (Registerar ditt användarnamn / logga in)

Notifiera:
Hide email:

Fotnot Alla HTML taggar förutom <,b>, and <,i>, kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar denom att skriva webbadressen eller e-post adressen i kommentar fältet.

 

Register

Linkdump