mammann

Vem är Mammann?

Ann Runesdotter Carlsson,
journalist, lärare och dramapedagog. Mamma till en son med adhd, en dotter med aspergers-syndrom och två barn till.

Mammanns blogg är skriven ganska mycket i kronologisk ordning. Om du vill kan du gå in i arkivet och börja från början i historien om AC/DC-pojken.

Vill du nå mammann privat så använder du annrunesdotter@hotmail.com


Besökare:
besöksräknare

Arkiv

01 Maj - 31 Maj 2010
01 Mar - 31 Mar 2010
01 Feb - 28 Feb 2010
01 Jan - 31 Jan 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Nov - 30 Nov 2009
01 Okt - 31 Okt 2009
01 Sep - 30 Sep 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Maj - 31 Maj 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mar - 31 Mar 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Maj - 31 Maj 2008
01 Apr - 30 Apr 2008

sök!

Senaste kommentarer

custom (222. En klassisk …): Indian metropoliscomix.co…
custom (218. Dubbla känsl…): Indian metropoliscomix.co…
Adrienne Bernardo… (Text 41-49 om AC/…): Kontakta Dr Sambo nu för …
Sabrina (Text 41-49 om AC/…): Ända sedan min man fick m…
ebba (Text 41-49 om AC/…): Jag vill vittna om en sta…
sham (221. Och snygg är…): og youtube . youtubeog.co…
Smithe372 (169. Sockertjuv.): Hello There. I found your…
CHELSIE (Text 41-49 om AC/…): Jag läste vittnesmål om e…
Gloria (Text 41-49 om AC/…): UNDERBAR: Wooow, jag är …
Saheed (Text 41-49 om AC/…): Måste se God dag Alla, j…

Grejs

Drivs av Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 
Bloggtoppen.se

« 183. Nilo | Home | 185. Det blev Concert… »

184. sommar-resume

05 08 09 - 14:43 Ja, den här sommaren har varit som alla andra somrar i mitt liv med AC/DC-pojken. För mycket. Alldeles för mycket tid tillsammans. Han anstränger sig för att det ska funka. Det gör han. Jag anstränger mig för att det ska funka. Det gör jag verkligen. Men ingen av oss kan anstränga sig så att det räcker. Det går inte en enda dag utan konflikt. Så är det bara.

KÅS kollo på Barnens Ö fick i alla fall godkänt. Han trivdes där. Det går inte att få ur honom detaljer, men några av de andra ungarna har lagt ut bilder på facebook. Och det är många, många bilder på min unge. En glad snurrpelle som ser ut att trivas väldigt bra.
- Den här kontaktpersonen är den proffsigaste jag har träffat, konstaterade han när han kom hem.
För första gången kände han sig sedd och hörd och trygg med den som skulle ansvara för honom. Och dessutom säger han att han gärna skulle vilja åka till KÅS på korttidsvistelse under hösten. Vi får väl se vad soc. säger om det.

Nåt annat som han lärde sig på kollo var mediciner. De andra ungarna medicinerade tydligen allesammans. Och nu vill han prova det. Kanske kan det hjälpa honom att få till en fungerande vardag. Så då har jag en fight att ta med läkaren på BUP i höst. Jag menar, de vill ju inte ens ge honom somnapiller. Ifrågasättandet av oss föräldrar är totalt när det gäller nåt så enkelt som melatonin. Så man undrar ju hur de kommer att ställa sig till AC/DC-piller.

Det finns ett och annat att ta tag i när vardagen inträder i våra liv igen. För nu under sommaren har ingenting vettigt hänt. Han har inte cyklat, inte klippt gräset, inte rört sig ett dugg, bara gått upp i vikt. Han har stulit glass och allt annat som innehåller socker i skåp och kylar. Notorisk sockerstöld av notorisk sockermissbrukare. Planen var också att han skulle börja teckna av saker under sommaren. Inte bara köra sitt vanliga ritande av gubbar utan också börja utveckla förmågan att avbilda. Med sikte på bildlinjen i gymnasiet nästa år. Träna skuggor, perspektiv, proportioner. Men inte sjutton har han tecknat.

Det är ju så. Vad man än är bra på så måste man öva. Utvecklas. Träna. Inspireras. Men inte AC/DC-pojken. Han har motstånd även mot det han gillar. Av nån underlig anledning.

- Jag älskar dig mamma, kom han och sa häromkvällen efter ett ordentligt gräl.
Och jag vet ju att det är så. Hur pubertetig han än är så är han egentligen aldrig ute efter att vara varken lat, egotrippad eller elak. Han vill faktiskt vara snäll. Hela tiden. Fast han aldrig lyckas. Det borde ju vara enkelt, för vi säger alltid vad han ska göra. Om han bara följde instruktionerna så skulle han ju aldrig hamna i konflikt.
- Ja, jag älskar dig också, men du är svår att leva med, svarade jag.
- Jag tycker det är svårt att leva över huvud taget, sa han då.
Och det förstår jag att han tycker.
tolv kommentarer

Hos oss har det också varit mycket konflikter i sommar. Min son har haft medicinuppehåll och det barkade rakt åt helvete. Livet blev outhärdligt för oss alla bara för att han inte fick sitt piller på morgonen. Uppehållet var inte vår idé, det var Bup som sa att hans kropp behövde återhämta sig över sommaren.

Sonen vägrade erkänna att han mådde skitdåligt, istället påstod han att han aldrig mer skulle ta sin medicin eftersom "han blev så seg" av den. Jag ringde Bup, vi fick komma dit och när de såg med egna ögon hur han var så var det inget snack om saken: han skulle börja medicinera igen, flera veckor tidigare än beräknat.

Första morgonen fick jag tvinga i honom Ritalinet, han slogs och var skitförbannad. Sedan gick det 20 minuter och han kom ner från övervåningen och för första gången på flera veckor gick det att föra ett samtal med honom och han kunde vara nära lillasyster utan att klå upp henne.

Varför vill inte erat Bup att AC/DC ska medicineras?

Dina sista rader i inlägget, där du skriver att AC/DC säger att han tycker det är svårt att leva över huvud taget, känner jag så väl igen från min egen son. Deras liv är verkligen svårt. Vi föräldrar som tjatar och skäller på dem var eviga dag. Men jag hoppas och tror att de någon dag ska fatta att vi gör det av kärlek. Vi vill inte att de ska ställa till det för sig, råka i tråkigheter och misslyckanden. Om vi slutar bry oss, vem ska då bry sig om dem?

Jättekul att AC/DC trivdes på kollot och korttidsvistelse vore väl toppen både för honom och er!

Kram!
Ann-Sofie () (Webbadress) - 06 08 09 - 09:20

Egentligen vet jag faktiskt inte varför bup inte tycker att vi ska ha ac/dc-piller. De har inte motiverat sig med annat än att det är en "mycket allvarlig sak att medicinera sitt barn".
Min pojke har inget H i sin diagnos, men jag tycker att han har svårt att bemästra sina impulser i alla fall. Hans största problem är väl att han är så seg. Kommer inte igång med nånting, ingen startmotor, inga tändstift nånstans. Utom möjligtvis när det gäller att skaffa sig socker.
Jag vet ju att det finns olika piller, allt är inte ritalin som glimmar på ac/dc-himlen. Så det borde vara möjligt att det finns nåt som kan hjälpa min pojke att samla ihop sina krafter, koncentrera sig och komma igång. Vi ska i alla fall be om att få prova.
mammann - 06 08 09 - 14:53

Han är klok din son. Mycket. Och om han känner att tiden är mogen för medicinering så ta den striden. Det kan komma gott ur det, eller så är det uppåt väggarna fel, men ni har iaf prövat.
Linda () (Webbadress) - 07 08 09 - 00:53

Min 11-årings Concerta och Melatonoín till kvällen (inte det "tillåtna" Cirkadin i depå form utan vanligt det är ju bara insomningen som är problemet) ger honom ett helt nytt liv med möjlighet till normalt umgänge med sina vänner bl.a. Som jag fått förklarat så blir tiden mellan impuls och handling längre med hjälp av medicinen. Min kloka pojk hinner överväga om ALLA hans fantastiska idéer verkligen är så bra att genomföra direkt... och det är de ju inte alls.
Just nu så tycker jag att inget mera finns att önska efter 3 års medicinering, kanske aptiten kunde vara bättre utan.. På kvällen när Concertan går ur, den räcker ca 10 tim -då har jag ork att bemöta honom. Sen är det ju inte säkert att det passar alla men nog är det väl värt att prova.
:-)
Pella - 07 08 09 - 21:30

Båda mina lillasystrar har ADD och BÅDA har fått medicin för det. Den ena har gått tidigare i din pojkes klass men det var några år sedan sisådär i 4an och 5an. Båda har Concerta och man märker tydlig skillnad även jag som storasyster gör det. Den äldsta har till och med börjat ta hem läxor när hon väl tar sin medicin som hon inte alltid gör, då Prima Barn tanten sa att hon inte behövde ta den på helger och då skippar hon den de flesta vardagar också. Min andra lillasyster påbörjade sin medicin nu i Juli. Jag tror nog att den haft stor effekt på henne också, kanske att hon har koncentrerat sig bättre, men det märker vi nog när hon börjar skolan igen till hösten. TYVÄRR så har båda fått sämre matvanor. Minsta sa idag att hon är hungrig fast hon inte kan äta något för det är inget som är gått. Det är något som vi märkt kraftigt av på båda. Att de inte äter mkt. Den äldre äter knappt alls och det är ytterst lite hon äter och det är en stor biverkning av medicinen skulle jag tro då även den minsta av de också har fått samma problem. Jag hoppas att medicinering kommer till er hjälp då den hjälper med koncentrationen trots att de inte har H:et i sina bokstäver.
Amanda - 09 08 09 - 19:27

Hej Här är en bokstavs mamma med 5 barn från 30 ner till 16.
Jag har varit i bokstavsvärlden sen jag föddes för 49 år sedan.
Mina ungar har inte medicinerat sig istället så har jag sett
till att dom har fått stöd och förståelse speciellt i skolan
och även på fritiden.
Det har varit lite olika insatser beroende på vilket barn
det har handlat om.
Tex 30 åringen fick mycket stöd i skolan utan att ha diagnos men det var på den tiden när det var gott om personal.
25 åringen fick extra stöd pga av dyselexi och resten gick
vi på hennes intressen vilket var foto.
Hon är nu utbildad fotograf har rest runt i världen med bas i New York där hon har egen lägenhet.
22 åringen gick på skoldaghem under lågstadiet och sedan hadde han personlig assistent under mellanstadiet.
Även han hadde ett media intresse men inom film och ljud.
När han gick ut gymnasiet fick han direkt fast anställning
på sin praktikplats på ett mediabolag och har en lön på
30000 i mån vilket stiger varje halvår.
Han hadde diagnosen DAMP som det hette på den tiden
vilket som kan jämnställas med ADHD.
19 åringen viken har ADD och troligtvis en släng av autism som han inte ännu är utredd för.
Har haft personlig assistent från mellanstadiet innan så
hadde dom personal så att det räckte till men som det drogs ner på.
Han går nu på sista året på ett mediagymnasium och hans specialite är grafo.
Sist men inte minst så börjar min 16 åring på en special skola nu i nian eftersom han inte har lyckats så bra på
högstadiet.
Den skolan kostar ca en halv miljon för ett läsår vilket
kommunen eller rättare sagt hemskolan står för.
Men som sagt det har inte varit så lätt att få dom här insatserna under åren.
Jag har haft många möten och telefonsamtal under åren
men det var värt.

Vad gäller medicinering så kan det i vissa fall vara klockrent tex när man har hög grad av ADHD.
Men om det är ADD med autistiska drag så är det mycket
svårare.
Ett alternativ kan vara eye- Q eller johannasört från hälsokosten vilket jag har gett mina barn periodvis när det har varit extra jobbigt.
Men den bästa medicinen är att dom får utveckla sina sidor som dom är bra på.
Det gäller bara att hitta rätt verktyg och förståelse så
kan dom här barnen gå hur långt som helst.
Jag själv har fått vara en levnadskonstnär för att klara av
allt.
Allt går om man bara VILL där är hemligheten det finns inga MÅSTEN bara VILJA då går det som en dans.
Sist vill jag tillägga att vi som föräldrar har nog mer eller
mindre bokstavs personligheter vi också eftersom det är genetiskt arv som våra barn har fått.
Det gör det inte lättare precis i vardagen men se till att det fungerar utanför hemmet så kommer ni att få det
mycket lungnare hemma.
Anita Gustafsson () - 15 08 09 - 15:34

hej!
Har du läst om harald blombergs metoder med rörelseterapi? Tycker det verkar oerhört intressant, skulle själv inte vilja medicinera mitt barn med centralstimulatia. det finns en hemsida: haraldblomberg.com
Johanna - 16 08 09 - 11:08

Hej Anita.
Tack för ditt långa svar. Vad jag förstår är du ytterligare en av oss mammor som borde få pris för din föräldragärning. Vad du måste ha kämpat för att få till det så bra som möjligt för dina barn! Och vad härligt att det har lyckats så bra för dem. Grattis till att det gick så fint!!!

Att det räcker med att vilja för att det ska gå att få våra snurriga barn att lyckas håller jag dock inte riktigt med om. Hade det bara hängt på viljan så hade varken jag eller AC/DC-pojken haft ett enda problem. Det är mycket annat som ska till för att det ska fungera. Och ju bättre det fungerar utanför hemmet, ju mindre lugn och ro får vi hemma hos oss. Tvärt emot vad du föreslår. Så kan det också vara.

Du är en av mina nya läsare va? För du säger en del saker till mig som jag har sagt själv flera gånger. Nu börjar det ju bli så mycket text att det ser omöjligt ut att gå tillbaka och kolla. Men om du är intresserad av att läsa vad jag har sagt om precis det du skriver, så kan du gå tillbaka i bloggen.

Jag gör en liten lista och klistrar in länkar till dig efter den här kommentaren. Om jag klistrar in fler än tre länkar i samma kommentar så tror bloggen att jag spammar, så jag måste klistra i omgångar. Men det kommer under den här kommentaren.

Trevlig läsning! Om du orkar och vill och gillar det du läser.
mammann - 22 08 09 - 17:56

Inlägg 31 & 35. Vernissage & Likadan som vi
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
Inlägg 52 & 55. Tummen upp & Vernissagedagen
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
Inlägg 88. Positiva förteckan
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
mammann - 23 08 09 - 12:55

Inlägg 113. Han boxar alla
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
inlägg 127. Skolbesök
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
Inlägg 134. Ingen ordning & redo
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
mammann - 23 08 09 - 12:56

Inlägg 140. Släppa taget
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
Inlägg 144. Om utställningen
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
Inlägg 152. Budskapet gick fram
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
mammann - 23 08 09 - 12:58

Inlägg 164. Valborgsmässoafton
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
Inlägg 166. Droppen urholkar stenen
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
Inlägg 174. Avslutning 2009
http://www.mammann.se/pivot/entry.php?id..
mammann - 23 08 09 - 12:58


  
Komma ihåg personlig information?

Emoticons /
  (Registerar ditt användarnamn / logga in)

Notifiera:
Hide email:

Fotnot Alla HTML taggar förutom <,b>, and <,i>, kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar denom att skriva webbadressen eller e-post adressen i kommentar fältet.

 

Register

Linkdump