mammann

Vem är Mammann?

Ann Runesdotter Carlsson,
journalist, lärare och dramapedagog. Mamma till en son med adhd, en dotter med aspergers-syndrom och två barn till.

Mammanns blogg är skriven ganska mycket i kronologisk ordning. Om du vill kan du gå in i arkivet och börja från början i historien om AC/DC-pojken.

Vill du nå mammann privat så använder du annrunesdotter@hotmail.com


Besökare:
besöksräknare

Arkiv

01 Maj - 31 Maj 2010
01 Mar - 31 Mar 2010
01 Feb - 28 Feb 2010
01 Jan - 31 Jan 2010
01 Dec - 31 Dec 2009
01 Nov - 30 Nov 2009
01 Okt - 31 Okt 2009
01 Sep - 30 Sep 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Jun - 30 Jun 2009
01 Maj - 31 Maj 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Mar - 31 Mar 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Dec - 31 Dec 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Okt - 31 Okt 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Maj - 31 Maj 2008
01 Apr - 30 Apr 2008

sök!

Senaste kommentarer

helena (Text 41-49 om AC/…): Jag vill säga en mycket s…
custom (222. En klassisk …): Indian metropoliscomix.co…
custom (218. Dubbla känsl…): Indian metropoliscomix.co…
Adrienne Bernardo… (Text 41-49 om AC/…): Kontakta Dr Sambo nu för …
Sabrina (Text 41-49 om AC/…): Ända sedan min man fick m…
ebba (Text 41-49 om AC/…): Jag vill vittna om en sta…
sham (221. Och snygg är…): og youtube . youtubeog.co…
Smithe372 (169. Sockertjuv.): Hello There. I found your…
CHELSIE (Text 41-49 om AC/…): Jag läste vittnesmål om e…
Gloria (Text 41-49 om AC/…): UNDERBAR: Wooow, jag är …

Grejs

Drivs av Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 
Bloggtoppen.se

« 65. Valfrihetens baks… | Home | 173. Existentialism »

172. Det slutar och börjar.

01 06 09 - 12:35 Det är så vemodigt när det tar slut. När det tar slut som varit bra, i synnerhet. Måste erkänna att jag är orolig för framtiden. Ofta blir det ju ännu bättre när man har goda erfarenheter i ryggen, men jag är rädd i alla fall. Och vemodig.

AC/DC-pojkens terapi är slut nu. Hans psykolog fick inte jobba inom landstinget mer. Han hade fyllt 67 och då är det bara att gå. Hur bra man än är. Så pojken fick nöja sig med tre års samtal, fast vi hade önskat oss fyra. Ingenting att göra åt. Den tid han fick har varit så oerhört bra och vi är så glada för den utveckling samtalen har lett till. Så vi gnäller inte över att det blev ett år kortare än vi ville och trodde från början. Inte så mycket i alla fall.

AC/DC-pojken har gjort en replik på den keramikgubbe som fick mest uppmärksamhet på utställningen, Solur. Ett lite större och mer bearbetat exemplar. Det fick psykologen i avskedspresent av honom. Genomtänkt, planerat och fullt av nyvunnen social kompetens. Sen har han inte pratat nåt om hur det känns. Vad han tänker om att det är slut. Jag ska fråga honom när det har gått lite tid. När han har mer distans till det. Men just nu får han hålla det för sig själv så länge.

Och scouterna är slut. I sju terminer har han varit patrullscout med scoutfrökens vakande öga som en skyddshjälm omkring sig. Nu är han för stor för patrullscouterna. Nu är det nytt, för nu är han senior. Och i helgen var han på hajk med nyblivna seniorerscouter från hela Stockholms län. Utan scoutfröken. Utan någon från sin egen kår. Ingen han egentligen kände nånstans. Han klarade sig själv. Från fredagskvällen till söndagskvällen.

Försökte få honom att berätta om hajken när han kom hem. Det gick väl sådär. Han hade ett och annat som han formulerade, men vi fattade inte så mycket av sammanhanget. De sov i en kyrka. Sprang runt på Söder och gömde sig medan de försökte få folk att sjunga Bä, bä, vita lamm. Sen tältade de vid den där sjön som han brukar gå på promenad till med sin klass i Haninge. Så han kände sig hemma hela tiden.

Lite senare såg jag att det låg bilder ute på facebook från hajken. Bilder där jag kunde se min glada pojke överallt. I ett sammanhang med jämnåriga som verkligen ser ut att acceptera honom. Jag ser ju omedelbart att han har dubbelt så mycket kläder som alla andra. De har shorts och linnen, uppkavlat och avklätt. Han har scoutskjortan utanpå en ordentlig t-shirt, som han har haft hela vintern. Sen har han heltäckande jeans och ordentliga dojjor, inga fjuttiga sandaler. Fast det var riktigt, riktigt varmt i Stockholm precis hela helgen.

Det är svårt att få av honom vinterpälsen varje sommar. Tar sin tid för honom att ändra vanor. Men kanske skulle ingen annan än jag märka det på bilderna. De glada bilderna där han lutar sig mot en kompis, har en tjej i knät, skrattar och ser alldeles, alldeles vanlig ut. När han inleder sitt nya sammanhang som seniorscout.

Jag är rädd för det nya som ska ta vid. Men jag borde vara lätt förhoppningsfull också. Det börjar ändå ganska bra. Kontaktpersonarrangemanget började också. Första gången de sågs själva, AV/DC och Kontakten, utanför familjesammanhanget, så kom pojken hem med det bredaste leende jag någonsin sett i hans ansikte. Sen gick det nästan en vecka innan han sa nåt.
- Krippa körde mig hem i söndags, berättade han.
Krippa är Kontaktens bästa kompis. Han har vuxit upp här i radhusområdet och han är också en av Sparris-systerns kompisar.
- Krippa sa att han också var AC/DC när han var liten.
- Ja, det stämmer, svarade jag. Det är det nog inte så många som vet.
- Han hade skitjobbigt. Skolan kastade ut han, ingen ville ha han, berättade AC/DC-pojken upprört.
- Jo, jag vet. Och ändå blev han en hyfsad vuxen, du! Kanske är en bra förebild för dej?
- Ja, han sa att det var jobbigt ända tills han börja träna. Sen har han klarat av sig själv. Man kanske skulle börja träna...

Och jag tänkte, han har sina syskon. De försvarar honom in i döden. Sen har han syrrornas kompisar också. Alla tre systrarna har adderat väldigt bra människor till hans liv. Människor som tillför något. Nu har han Kontakten också, och hans kompisar. Jag kanske borde sluta vara så rädd för framtiden. Tillåta mig att bara känna förhoppningar. Min unge kanske blir en tränande seniorscout som klarar av sig själv. Det finns visst vissa förutsättningar!
fem kommentarer

Hej! Jag har länge läst din välskrivna och intressanta blogg, men jag tror inte att jag någonsin har kommenterat. Nu har jag dock tagit mig friheten att nominera dig till Månadens blogg på en sida som heter Enbart och som hittas här: http://enbart.blogg.se. Jag hoppas att du tar detta som en komplimang, för så är det menat. ;-)
En bok om dagen () (Webbadress) - 02 06 09 - 17:16

Välskrivet som vanligt! Det måste kännas lite märkligt med alla avslut som kommer så här. Hoppas AC/DC känner sig bekväm med förändringarna och att han gillar det framtiden för med sig.

Jag skrattade igenkännande när jag läste kommentaren om sommarpälsen...min pojk tar fortfarande på sig vinterjackan ..men har gärna sandaler på fötterna :D, han avskyr nämligen att ha på sig strumpor. Ett perceptionsproblem som han har haft sedan småbarnstiden. Jag tvingar på honom strumpor varje dag..och möts varje dag av ett barfotabarn i sandaler eller gympaskor. Gissa om det luktar i gymadojorna.

Nu har jag gömt undan jackan, för den behöver tvättas och så kan pojken gott använda en tunnare jacka eller munkjacka istället.

Hoppas ni får en skön sommar och visst skulle väl AC/DC iväg på sommarkollo??
Fredetta - 02 06 09 - 18:53

Det är klart att jag tar det som en komplimang. Jag blir ju jättestolt!!
mammann - 03 06 09 - 20:50

Hej,
Läste om Dig i DN Söndag 31/5 och såg att en av Dina döttrar i vuxen ålder fått diagnosen Aspergers syndrom.
Jag har ett barnbarn, William snart 12 år, som också har den diagnosen. Han går i specialskola i Silverdalen, Sollentuna. Jag funderar ofta hur han ska klara sig när han blir tonåring och vuxen. Vilka erfarenheter har Du?
Vänliga hälsningar Harriet
Harriet Stavrén () - 08 06 09 - 10:04

If you want to buy a car, you would have to receive the loans. Moreover, my sister commonly uses a auto loan, which seems to be the most rapid.
StellaCastillo () (Webbadress) - 10 05 10 - 17:21


  
Komma ihåg personlig information?

Emoticons /
  (Registerar ditt användarnamn / logga in)

Notifiera:
Hide email:

Fotnot Alla HTML taggar förutom <,b>, and <,i>, kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar denom att skriva webbadressen eller e-post adressen i kommentar fältet.

 

Register

Linkdump